Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Η Παναγία στο Μετόχι απέναντι από τον Ναό της Αναστάσεως

Η Παναγία στο Μετόχι απέναντι από τον Ναό της Αναστάσεως είναι η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου η οποία είναι καλυμμένη με ασήμι και αναπαριστά το σώμα της Παναγίας!
Η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο μετόχι απέναντι από τον Πάνσεπτο Ναό της Αναστάσεως

Χρησιμοποιείται κατά την τελετή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο! Τρεις μέρες πριν την γιορτή γίνεται μεγαλοπρεπής τελετή (ακολουθία) που ονομάζεται η Κάθοδος της Παναγίας! 
Η εικόνα μεταφέρεται από τον Καθηγούμενο του Ναού της Γεσθημανή, εν μέσω πλήθους πιστών, όπου στηρίζει στην αγκαλιά του την Θεοτόκο με κορδέλες! Η συνοδεία των κληρικών του Πατριαρχείου και το πλήθος των πιστών, δια της οδού του Μαρτυρίου, κατευθύνονται στην Γεσθημανή, όπου η εικόνα παραμένει μέχρι τα εννιάμερα της Παναγίας και στη συνέχεια οδεύουν με πομπή στο μετόχι μέσω των κεντρικών οδών της πόλης! Πολλοί προσκυνητές στο πέρασμα της εικόνας, ραντίζουν την Θεοτόκο με λουλούδια και αρώματα επικαλούμενοι την Χάρη της! Είναι συγκινητική η στιγμή που προξενεί ρίγη σε όλους τους Χριστιανούς που συμμετέχουν σε αυτή την τελετή της πομπής της Ιεράς εικόνος!
Η πανσεβάσμια εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 

Πηγή Κείμενου: Απομαγνητοφώνηση επετειακής εκπομπής από την Πειραϊκή Εκκλησία
Εικόνες: Ιδιωτική Συλλογή Παναγιώτη Νικηφόρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου